Nasze dane


Bałtyckie Stowarzyszenie '"Aktywność"

NIP: 957 098 10 92
KRS: 0000289792
REGON: 220492688

ul. Wiewiórcza 37/2
80-126 Gdańsk

tel.: 503 168 638
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Konto Bankowe:
Santander Bank Polska S.A
46 1090 1098 0000 0001 0781 3083

FB:
https://www.facebook.com/stowarzyszenie.aktywnosc/

 

 

 

Wspierają nas

 

 

 

Stopka

© Bałtyckie Stowarzyszenie
"Aktywność" 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
MAG

Łaciate muffinki z czekoladą

Przepis na muffinki, na którego bazie można wyczarować przeróżne muffiny, nie tylko z czekoladą, ale i z owocami lub innymi niespodziankami w środku. Można je też polukrować, polać stopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

Składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka mleka
    • 1 jajo
    • 75g margaryny Kasia (lub masła)
    • czubata łyżka kakao (ciemnego, naturalnego)
    • tabliczka gorzkiej czekolady (u nas zaw. kakao 60%)
 

Wykonanie:

Składniki sypkie (mąkę, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy ze sobą w jednej misce. Składniki mokre (jajo, roztopioną i przestudzoną Kasię, mleko) miksujemy w drugiej misce. Sypkie po łyżce wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem aż do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mieszamy.

Silikonowe foremki lub blaszkę do muffin napełniamy jasnym ciastem do wysokości ok. 1/3, na środek kładziemy kostkę czekolady i przykrywamy ciemnym ciastem (foremka powinna być wypełniona do wysokości 2/3). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Smacznego :)

*przepis pochodzi z serwisu Kulinarnie.

 

 

 

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe, z dodatkiem prawdziwej, gorzkiej czekolady 70%. Idealne dla amatorów czekoladowych słodkości.

Zapraszamy i polecamy :)

Składniki:

    • 100g gorzkiej czekolady (70%)
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2/3 szklanki białego cukru
    • 1/3 szklanki ciemnego kakao naturalnego
    • 1/3 szklanki mleka
    • 60g margaryny
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 

Wykonanie:

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by przestygła.

2. Składniki suche mieszamy w misce. Dolewamy mleko i przestudzoną margarynę, mieszamy łyżką, po czym zagniatamy ciasto. Wrzucamy posiekaną czekoladę.

3. Omączonymi rękami formujemy nieduże kulki i układamy je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z blachy zdejmujemy, gdy nieco przestygną. Ja swoje wyłożyłam na kratkę, gdzie poleżały, aż całkowicie ostygły.

Smacznego :)

*przepis pochodzi z serwisu Kulinarnie.

 

 

 

Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka, które udają się zawsze, niezależnie od tego, czy jesteście już wprawieni w kulinarnych sztuczkach, czy też dopiero zaczynacie. I dlatego też właśnie te ciasteczka są idealne, by zrobić je na pierwszy raz. I na pewno wszystkim będą smakowały.

Na naszych warsztatach w przygotowywaniu ich brały udział najmłodsze dzieci i świetnie dały sobie radę. Zapraszamy i polecamy :)

Składniki:

    • 125 g masła
    • 125 g cukru
    • jajko
    • 250 g mąki
    • 1 czubata łyżka kakao
    • dodatkowo 2-3 łyżki cukru
 

Wykonanie:

Pierwszą część cukru (125g) ucieramy z masłem mikserem na najwyższych obrotach. Masło można wcześniej trochę ogrzać w mikrofali lub po prostu wyjąć z lodówki i potem pokroić na mniejsze kawałki. Do utartej masy dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Dosypujemy mąkę i kakao, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, po czym zagniatamy ciasto ręcznie. Zagniatamy je na tyle długo, by powstała nam jednolita, jednokolorowa masa, ciasto powinno ładnie i bez problemu odchodzić od rąk. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w drugiej części cukru (2-3 łyżki). Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :)

*przepis pochodzi z serwisu Kulinarnie.

 

 

 

Racuszki z jabłkami

Składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 całe jajka
    • cukier wanilinowy (16g)
    • 6 łyżek cukru + dodatkowe 2 łyżki
    • półtorej szklanki mleka
    • 7-8 średnich jabłek (u mnie papierówki)
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania
 

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cukrem wanilinowym i 2 łyżkami zwykłego cukru, mieszamy i dostawiamy.

2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkami, 6 łyżkami cukru i mlekiem. Miksujemy jak na naleśniki.

3. Po zmiksowaniu całości dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

4. Smażymy na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni można osączyć na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

*przepis pochodzi z serwisu Kulinarnie.